Friday, May 29, 2009

Sorry!

TO:Muzammir(amirwrites_271@yahoo.com)
FROM: Aizat
TITLE: Reply email ko yg aq tak jwb tuh! ohoho!



haha! sorry gilerr2 bro! aq mmg jarang check mailbox..
em, nk bwt blog?
ok2...
first n foremost, ko kene larr ade blog dulu...ko, ble bwt dkt mane2 host yg berikut:
-blogger(recommended)
-wordpress
-zanga
etc.

mmandangkan ko msk masscomm, so mesti byk nk storing pictures kn? mmg ko ade laptop or portable hardisk, aq cadangkan ko ade ko nyew virtual picture storing..so tu kire mcm backup larr kalau ape2 yg tak diingini berlaku, ko blei download blk sumw2 pictures ko tuh..besides, klu ade ade picture hosting, ko lei terus parse kn picture dr host terus ke blog atau mane2 website larr..

ko lei register dkt www.photobucket.com

psl chatbox tuh, ko lei jew bwt mane2 pown either shoutmix.com atau cbox.com..tp kalau shoutmix, ade animation, but cbox takde tp cbox lei preview kalau browse dkt phone tp shoutmix taklei,huhu..

IMPORTANT!
aq ade byk gk jumpe blog2 yg ber-objektive kn mende yg same cm ko; photography stuff larrr..tp aq dh lupe kt mane..tp senag jew nk cari psl most of them ade dkt YouthMEDIA. So, ko pg dkt getyouthmedia.com/home and register larr psl ko blei promote blog ko dkt org2 kt luar sane..bkn nk suh ko poyo promote diri but org mcm ko nih, senang larr ckit nk cari member2 masscomm lain yg bwt website deorg gk..so kt situ ko dah blei btukar-tukar fikiran..

ALTERNATIVELY...
klu ko tak block flash dkt browser ko, dkt aq nyew blog ade kn popup youth media kt bwh tuh..try2 larr cr blog arg len yg amik masscom gk..

template and gadget...
2 mende ni, nti aq bwt lintas langsung kendian yewk, just right after ko siap siap bwt blog..

11 comments:

Anonymous said...

hey thanks bro! mulia sungguh hati ko..aku doakan Tuhan memudahkan insan yg suke membantu org cam ko..haha..aku akan cube wat step by step ape yg ko suroh wat k..lepas tu kalo aku ade sbrg pertanyaan..aku akan akan tanye kat sini since ko jrg bukak mail inbox..thanks again totally aprreciate that..

Aizat said...

haha..no probs larr..

lgpown aq bosan dok rumah x bwt ape2..

Anonymous said...

weh..nak tanye sikit ni..

aku cdg nak wat blog tu sepanjang aku ade kat uitm nanti..

tapi bile aku fikir-fikir balik bile aku dah ade kat uitm nanti aku mesti susah nak berhubung ngan ko utk tanye pasal mende2 blog ni..ye la nanti ko mesti busy same jugak ngan aku..

so ape yg bermain dlm kepale otak aku skrg ialah aku cdg nak wat blog yg hanye akan wujud lebih kurang sebulan iaitu spnjg tempoh sebelum aku daftar kat uitm 27/6 ni la..

blog tu kire cam blog percubaan la yg akan melatih aku utk master skills nak wat blog ni dgn tunjuk ajar dari ko..so bile aku dah nak wat blog aku yg real nanti kat uitm, aku dah prepared and tak yah nak nyusahkan ko lagi..

ape pendapat ko??

Aizat said...

ok jew..
ala..ko ni ckp mcm serius sgt larr..!
hoho!

aq cool jew..ko bwt larr blog dl..pastu nti, pandai2 larr ko discover sndiri..nti ble aq dtg blog ko, blei larr aq suggest ape2 kew..pastu ko bwt larr ape yg patut..seriously, dah lame2 ko liar sndiri n tau larr nk bwt aper..

besides, tutorial kt ternet ni mmg melambak-lambak!contoh larr kn, ko nk masukkn digital clock..ko tulis jew kt browser ko tu, "insert clock in my blog" KONFEM kuar byk gilew tutorial yg blogger2 lain ajarkn dkt blogger kt luar sane tuh..

alarr, x kesah larr blog ko tuh temporarily kew, x kew, blei jew ko upgrade and improvise blog ko tuh from time to time..

wei, ko uitm kt mane huh? aq uitm arau,perlis..

Anonymous said...

ok ok..

tp lepas dah sebulan aku cdg nak padam blog tu..sbb aku hanye nak wat blog yg betul-betul berkualiti baik dari segi layout mahupun content..

sbb tu aku ckp aku nak wat blog percubaan tu sementare sbb aku kalo boleh nak elakkan tulis bende-bende yg tak penting..lgpun ape la sgt aktiviti yg aku nak citekan sebelum aku nak masuk uitm ni melainkan makan, tido, tgk tv ngan lepak..tp mengenangkan yg blog percubaan ni sbg process of learning aku wat la as it will be deleted soon..

aku dpt uitm lendu kat melake..mulai thn lepas kalo amek diploma masscomm sume dpt kat melake..ijazah baru leh kat kampus induk kat shah alam..

ko daftar bape haribulan eh?

Anonymous said...

eh sebelum aku terlupe..

aku nak tanye ko nih..ko ade apply bantuan mahasiswa kat yayasan perak x? kalo permohonan ko lulus..ko leh dpt RM500 sbb ko amek diploma..kalo yg amek ijazah leh dpt RM1000..

pastu kalo pendapatan ayah ko kurang dari RM1500..ko leh mohon kat baitulmal..kalo permohonan ko berjaye diorang akan byrkan duit pendaftaran ko utk masuk uitm nanti..

Aizat said...

hm..ske ati ko larr nk bwt blog ape2 pown..dah bwt kew? kly dah bwt bg address tau..

oh, thanx 4 da information bout the scholarship..aq igt nk mohon pinjaman biasiswa mara..tp tatau la brape yg aq lei dpt..yayasan perak tu aq tatau plawk..hmm,aq pown dftar 27/6 gk..sume uitm same date kowt..

Aizat said...

saje nk bgtau..kalau ko bwt account blogger, kalau ko delete satu2 blog, ko still lei gne account yg same utk bwt blog yg baru tu nti..besides, ko blei bwt byk2 blog dlm satu2 account..mcm aq, aq ade 6 blog yg aq handle..blog movie,blog kelas aq, personal blog, blog yg ni blog artiste and etc.

depends larr..juz wanna let u know dats..ohoho!:-p

Anonymous said...

thank u..aku dah wat blog..cume aku nak tau camne nak masukkan video dari youtube kat dlm blog aku?? aku tatau la..huhu..ajar weh..

Anonymous said...

aku dah 90% siap utk first post aku.. cume tinggal nak masukkan video dari youtube jek lagi.. tp malangnye aku tak reti..

oleh itu, post aku yg pertame ditunda sampai la aku tau camne nak masukkan video dari youtube ke dlm blog aku..

sob sob..

Aizat said...

kt youtube tuh kalo ko tgk kt tepi diew to ade video nyew information kn?
ade url adress dgn embedded code..ko copy jew embedded code tu and paste dkt post ko..tp dkt post tu, ko jgn bg format rich text, tp format html code...dpt x...??

themes

My Favorite Blogs