Thursday, January 14, 2010

Reply-Nina: Camne nk on9 kat fon?

Okay, nina tanye cmne nk on9 kat fon yewk? hmm..soklan yg kurang lengkap dan spesifik so jawapan yg bakal aq bagi akan jadi general dan terlalu meluas kot.

Camne nk on9 kt fon?
first of all make sure fon Nina ade setting utk internet la yerk! huh? mnatang pe tuh? kalo dh bolei masuk WAP n anto mms tuh kire dah ade setting la fon kte nih..

So, here's the ways:
  • Gune la wifi :P
  • subscribe any broadband package like celcom broadband or maxis broadband or even Digi kalo nk jgk kn,,amik! haha
  • nk tros on9 cmtuh jer pon xpe..tpi charge mmg mahal nk mampos psl die akan charge per kilobytes so hati2!

Browser
Tapi kalo kte gne browser original phone, normally mmg lembap pon. so better kte gne software like Opera Mini. Kalo nk gne Opera Beta 5 pon xpe kalo Nina gne smart phone psl like look-alike the real browser. afterward, kt opera tuh blei bookmark kt main menu, so everytime bukak opera x yg nk type favorite website just click yg kte dh bookmark awal2 for example Facebook n MySpace :P

Here's the tricky part,
saje2 jer nk share psl skarang ni aizat gne high speed phone yg boleh kte gne sbgai modem at the same time. Jadi kalo x puas nk on9 kt phone, on la kt laptop plawk kn? hehe.. skarang ni aizat on9 bluetooth connection phone gne kat laptop. So, maknenye aq blei gne both internet on lappy and phone at the same time, without needed to take out the sim card and put it in a usb modem or something. easy huh?

By the way, since connection gune bluetooth, so mane2 device especially laptop blei detect kte nyer phone, so implicitly kte blei gne phone kte sebagai modem wifi konon2 nyer la..hehe..tpi aizat malas nk share connection psl package yg aizat subscribe basic n tak laju mane pom. beside, aizat enable power-save bluetooth so bolei connect dgn 1 device saje. :"(

since I'm using SE, the SE PC Suite is really helpful to connect the internet in laptop via phone connection.

Jelas ke Nina? So lepas ni x yah nk takot2 dh yewk hehe :P or aizat x menjawab pertanyaan langsong ke? huhu :"(
Lemme know n goodluck dlm necuba hehe :P

5 comments:

munirah said...

baru dua tiga hari lepas kite tahu yg hp boleh acts as a modem. sebelom ni kite tak tahu. dan kebetulan plak kamu bukak topik ni. sbb kite online gune modem. patutnye kite dapat jimat kan duit kalo kite gune hp je. :( dah lah harge modem tu mahal. nak dekat rm300.

Aizat said...

tapi tgk jugak la jgk specification nye moon oi..setiap phone ade speed die utk jdi modem..kalo cm fon aq yg lame tuh kirim salam jer la hehe..phone aizat skrg ni max speed 7.2mbps. kalo usb modem aizat yg dulu 3.6mbps jer..

Amanina said...

nokia pun ade pc suite. pernah nampak boleh jadikan phone sbg modem tu. tapi tak try pun, risau tgk2 nanti kredit tggl rm0. hahaha.

yg on bluetooth tu, utk phone n laptop skali la kan? kalau jadikan phone sbg modem, dia caj macam mana? kene subscribe package apa2 jugak ke?

i know nothing about this. so, jgn gelak aaaaa. :D

Aizat said...

ala x tau km tanye kn xpe2..

kalo takowt tinggal RM0 subscribe la celcom broadband prepaid gne sim celcom x-pax jerr..that's mean kalo km gne banyak mane pom die charge rm20 jer unlimited surf selama seminggu.

kalo gne bluetooth tuh x yah bayo pape pon.secara teori nya, selain dari surf dkt fon, yg mane kte fh subscribe tuh, kte nk gune die dkt laptop plawk dgn package same yg sedia ada kte dh subsribe. ok? :P

Amanina said...

okeyyy. thanks. nnti aku fikirkan, yg mana lagi berbaloi. hehe.

themes

My Favorite Blogs