Thursday, August 4, 2011

Islam, bukan Yong Tau Fu

p/s~Okay I might sound like a Mr-Know-Everything, but I'm talking as a muslim who practiced "amar ma'ruf nahi munkar", so read this entry and accept it like an intelligent muslim :)


agama Islam bukanlah macam 'yong tau fu' yang boleh dipilih bahagian-bahagian kegemaran atau tertentu sahaja, once we are a muslim, we are bounded to obey the syarak as a whole.

"La ikraha fid-din"
means we must not compel anyone for faith is not something that can be forced upon someone.

"ala..aku bukannya malas, tpi la ikraha fid-din. Mane boleh paksa2 bro, x chilax r lu"




In fact, some people felt uneasy with my dakwah, and ignorantly defends that, "this is my way of living. you can't change it."




SOCIAL

Baik laki2 atau perempuan, kita semua baik dalam pelbagai sudut,

hormat orang tua
bersedaqah
berselawat dan bertahmid [layan lgu2 nasyid pon boleyy]
dll

IN REALITY, satu benda je, which is huge, yang tak semua orang peduli,

AURAT


bukan shj perempuan, laki2 pon tak lari dari menutup aurat. perkara ni wajib, bukan sunat atau harus.



Beribadat perlulah sistematik. Utamakan perlaksanaan mengikut prioriti. Kalau the cores like, baca Quran, solat 5 waktu [able to be the imam especially for guys], jaga aurat and any fundemental ibadat pon bersepah lgi, tak payah nk focus on the added value ibadah sangat la kn?

I'm talking this to myself and I'm looking forward into being a better muslim, what about you? :)
.

2 comments:

Fyqa Federeka said...

accept it like an intelligent muslim..cke gler ayt nie!!>.<

Aiza4t said...

hehe really? aizat pon ske jgk la plak hehe :P

My Favorite Blogs