Tuesday, August 2, 2011

lesson of my 1st day of Ramadhan: Al Asr

It's a simple math/procedure:-

1. orang tegur/nasihat kearah kebaikan
2. terima teguran dengan bijak [provided, the advice is correlated with hadith and syara']


"Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh.Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”

(Surah Al-Asr)


Teguran tidak sentiasa bermaksud untuk mengaibkan pihak yg ditegur. Tambahan pula teguran sesama sahabat, terlah lah atas dasar kasih sayang dan nilai utk ingat memperingati. Amik Surah Al Asr sudaa, tak payah nk bagi dalil complicated bagai kn?



Anyhow, cara dalam menegur pun perlu la berhikmah. Tak semua org boleh terima cara teguran yg kita lakukan..But in my defense, as long orang tegur tu boleh mmbawa kebaikan kpd kita dan ada betulnye, terima jela..x salah pon kalo ikot je, x payah nk 'bodoh sombong' sgt la wahai muhamad amirul aizat..[emo emo, oops]



besides, mane ade diploma or ijazah dlm bidang tegur menegur which make you expect people to approach you in a precise correct method. Semua org belajar melalui pengalaman and bear in mind that you might be part of the process.


.

No comments:

themes

My Favorite Blogs